Druktechnieken

Tampondruk

Tampondruk is een indirecte vorm van drukken en is te gebruiken op bijna alle achtergronden en vormen. Eerst wordt het ontwerp via een fotografisch proces op een metalen plaatje geplaatst. Vervolgens wordt de afbeelding aangebracht op een pad. Deze pads kunnen in verschillende afmetingen gemaakt worden en kunnen daarom ook diverse vormen bedrukken.

Bekijk hier een video over tampondruk.

Zeefdruk

Het artwork wordt via een venster met gaas met een lichtgevoelige bovenlaag op het artikel aangebracht. Op het gaas wordt een film geplaatst waarop sommige delen licht door laten en andere delen niet. De plekken die niet belicht zijn worden uit het gaas gespoeld zodat de inkt hier doorheen kan. Het venster wordt nu direct op het artikel geplaatst en de inkt wordt vervolgens door de openingen in het gaas gedrukt.

Bekijk hier een video over zeefdruk.

Rondzeefdruk

Rondzeefdruk heeft dezelfde techniek als normale zeefdruk, alleen kunnen met rondzeefdruk ook ronde producten worden bedrukt zoals bijvoorbeeld een pen of bidon.

Zeefdruktransfer

Bij zeefdruktransfer wordt eerst het gewenste logo op papier gezeefdrukt, een zogenaamde transfer. De transfer wordt vervolgens op maat gesneden en doormiddel van een warmtepers aangebracht op het artikel.

Borduring

Bij borduring wordt bijvoorbeeld het logo op het artikel genaaid. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij textiel producten zoals petten, tassen of polo’s. Een borduurmachine kan meerdere kleuren tegelijk gebruiken en is hierdoor aantrekkelijk bij logo’s in meerdere kleuren. De prijs van een borduring is afhankelijk van het aantal steken en de grootte van het logo. Om een artikel te borduren moet er eerst een borduurkaart worden gemaakt.

Laser gravering

Met een laser gravering wordt het logo door middel van een laser in het artikel gebrand. De kleur is niet te beïnvloeden maar is afhankelijk van het materiaal van het artikel en de lagen onder de oppervlakte van het artikel.

Bekijk hier een video over lasergraveren.

Digitale transfer

Het logo wordt met behulp van een plotter digitaal op een stuk plastic met plaklaag bedrukt. Vervolgens wordt het logo uitgesneden en aangebracht op het artikel via een warmtepers. Deze druktechniek wordt alleen gebruikt voor textiel.

Keramische transfer

Deze druktechniek is hetzelfde als de zeefdruktransfer. Eerst wordt het logo op papier gedrukt en vervolgens op het keramische artikel geplaatst. In tegenstelling tot de zeefdruktransfer wordt hier het artikel gebakken in een oven op een temperatuur boven de 700 °C. Tijdens het bakken wordt de inkt opgenomen door het keramische artikel.

Embossing

Bij embossing wordt het artikel bedrukt met een verhit stempel. Hierdoor wordt het logo verdiept op het artikel geplaatst zonder kleur. Embossing is mogelijk op producten van leer en met een aangepaste machine ook op kunstleren artikelen.

Bekijk hier een video over embossing.

Doming

Doming is een combinatie van een geprint logo op een sticker en epoxyhars. De hars brengt een transparante laag over het logo. Deze laag beschermt het logo tegen krassen en geeft een speciaal 3D effect.

Bekijk hier een video over doming.

Digitale print

Door een inkt jet wordt het logo direct in full color op het artikel bedrukt. Deze techniek is geschikt voor veel verschillende producten.