Er zijn tientallen manier waarop je een relatiegeschenk kunt personaliseren. Maar welke soort bedrukkingen zijn nu het meest gebruikt? Wij zetten de 7 populairste druktechnieken voor jouw relatiegeschenk op een rijtje. Ook vermelden we de voor- en nadelen van de druktechniek op verschillende soorten geschenken. Zo kun je je alvast goed oriënteren! In deze blog bespreken we de volgende druktechnieken:

  1. Zeefdruk
  2. Blinddruk
  3. Borduren
  4. Digitaal printen
  5. (Laser)graveren
  6. Tampondruk
  7. Doming

1. Zeefdruk

Zeefdruk is één van de meest gebruikte druktechnieken in promotieland, met name bij textiel. Er wordt gebruik gemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen; het zeefraam. Hier wordt een zeefdrukfilm op geplaatst, waarna er een lichtgevoelige laag wordt aangebracht. Deze wordt belicht, waardoor het ontwerp zichtbaar wordt. De belichte delen van het zeefraam worden weggespoeld, waarna het zeefraam op het textiel wordt gelegd. Hierop wordt de inkt gegoten die in de juiste vorm op het product komt.

Voor welke producten is zeefdruk geschikt?

Zeefdruk kan voor meerdere kleuren worden gebruikt. Na elke kleur wordt een nieuw zeefraam gemaakt. Full-color is hierbij niet mogelijk. Veel textiel wordt gezeefdrukt, zoals kleding, tasjes, petten en paraplu’s. Daarnaast….

2. Blinddruk

Blinddruk wordt ook wel embossing genoemd. Het is een druktechiek waarbij het ontwerp met hoge temperatuur als een reliëf in het product wordt gedrukt met een tang of stempel. Het ontwerp komt dus dieper in het product te liggen, wat een luxe uitstraling geeft.

Voor welke producten is blinddruk geschikt?

Blinddruk komt het mooiste uit in leren materialen. Bijvoorbeeld bij luxe notitieboeken of agenda’s. Bij onze Pelster Automotive klanten gebruiken we het veel voor kentekenmapjes en sleuteletuis!

3. Borduren

Borduring is waarschijnlijk één van de meest bekende ‘druk’techniek. Met naald en draad wordt een ontwerp direct op textiel aangebracht. In de borduurmachine wordt een borduurkaart van het ontwerp geplaatst, waardoor de computer automatisch grote aantallen aan producten kan borduren. Dit gaat tegenwoordig razendsnel!

Voor welke producten is borduren geschikt?

Eigenlijk kan alleen textiel worden geborduurd. Het kan een upgrade zijn van zeefdruk op bedrijfskleding. Maar ook op relatiegeschenken zoals schorten, handdoeken en badjassen geeft het een mooi effect. Het geeft een net iets luxere uitstraling!

4. Digitaal printen

Digitaal printen is een moderne druktechniek waarbij een ontwerp direct vanuit de printer op een product wordt gedrukt. Er worden printers gebruikt, vergelijkbaar met die jij thuis op kantoor hebt staan. Deze zijn alleen een stuk groter en van professionelere kwaliteit. Er hoeft van tevoren geen pers worden ingesteld, waardoor de kosten en levertijd vaak een stuk aantrekkelijker zijn.

Voor welke producten is digitaal printen geschikt?

Wanneer je een product full-color wilt bedrukken, is digitaal printen vaak de beste optie. Doordat dit in CMYK direct vanuit de computer wordt geprint, is full-color hierbij de snelste oplossing. Doordat je de instelkosten mist, is het ook een fijne druktechniek voor kleine oplages. Wat betreft de producten loopt het uiteen. Bijvoorbeeld drukwerk, (goedkopere) pennen, kunststof drinkflessen of powerbanks.

5. Lasergraveren

Bij lasergraveren wordt er met een laserstraal een ontwerp in een product gezet. Deze komt dan vaak een paar mm dieper te liggen en krijgt een andere kleur. Hout wordt bijvoorbeeld donkerbruin en aluminium een zilvergrijze kleur. Het graveren van glas gebeurt net iets anders, namelijk met een metalen stiftboor. De gravering krijgt dan een vervaagde, witte kleur in het glas.

Voor welke producten is lasergraveren geschikt?

Lasergraveren wordt het meest gebruikt bij de wat luxere producten. Denk aan een houten borrelplank, thermos drinkfles of een metalen sleutelhanger. Het kan alleen bij dikke en stevige materialen, een dunne kunststof pen is bijvoorbeeld niet geschikt. Hetzelfde geldt voor glas, dit moet ook van wat dikker materiaal zijn; bijvoorbeeld een cocktailglas of karaf.

6. Tampondruk

Tampondruk is een simpele druktechniek waarbij met een stempel (de tampon) een ontwerp op een product wordt gedrukt. Eerst wordt het ontwerp in spiegelbeeld in een cliché gezet, een soort metalen plaatje. Daarna wordt met de tampon het ontwerp van de cliché op het product gezet. De tampons zijn super flexibel, waardoor je veel verschillende vormen kunt bedrukken.

Voor welke producten is tampondruk geschikt?

Tampondruk kan op heel veel producten worden gebruikt. Ook producten met een ronde of gekke vorm, dit maakt de techniek erg veelzijdig. Perfect voor bijvoorbeeld pennen, kunststof drinkflessen, snoeppotten en usb-sticks. Wel is het vrij kostbaar doordat het een arbeidsintensief proces is, zeker met meerdere kleuren. Niet geschikt voor kleine aantallen dus!

7. Doming

Doming is een druktechniek die een 3D-sticker maakt. De naam is afgeleid van ‘dome’, een bolling; de stickers staan namelijk ook altijd bol. Het wordt gemaakt door 2 componenten hars-laag (epoxy) over een sticker te plaatsen. De laag is kraakhelder en houdt kleuren even levendig. Door de bijzondere vorm valt het op en daarnaast is het ook nog eens krastvast, water- en UV-bestendig en kan het bijna niet van het product afgaan.

Voor welke producten is doming geschikt?

Je kunt op veel producten een doming sticker plaatsen. Wel is het belangrijk dat de ondergrond vlak is. Een ronde fles of pen is niet mogelijk. Ook moet de sticker bij het product passen. We raden een doming sticker bijvoorbeeld niet aan bij een powerbank, daar past gravering of tampondruk beter bij. Wel is het heel mooi bij sleutelhangers, aan de zijkant van koptelefoons of blikken.

Ons team geeft graag advies over druktechnieken

Elke aanvraag voor een relatiegeschenk behandelen met extra zorg. We zoeken de juiste producten die aansluiten bij jouw bedrijf en doelgroep, zorgen voor een duurzaam tintje en geven advies over de beste druktechniek van dat product. Zo zorgen we ervoor dat elk geschenk er perfect uit komt te zien en een onverwoestbare indruk maakt! Neem gerust contact met ons op om samen te sparren!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.