Zoals je overal hoort en leest, is het vinden van personeel momenteel ontzettend moeilijk. Er staan meer vacatures open ten opzichte van het aantal werkzoekenden dan de afgelopen jaren. Deze algemeen bekende informatie is handig om te weten, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. Op dit blog leggen wij uit wat jij kunt doen om dit probleem voor jouw bedrijf op te lossen of in ieder geval minder groot te maken. Het vinden van personeel dat goed bij jouw bedrijf past is immers een belangrijke factor voor succes in de toekomst. Je kunt nog zo veel klanten hebben, zonder medewerkers wordt het bedienen van die klanten erg moeilijk. Laat staan het aantrekken van nieuwe klanten.

Waardoor is de arbeidsmarkt zo aan het veranderen?

De verschuiving waar we nu allemaal getuige van zijn komt voornamelijk door twee trends. Als je weet wat de achtergrond is, kun je namelijk makkelijker kansen voor jouw bedrijf bedenken. We leggen het aan je uit!

  • Meer banen dan werkzoekenden. Doordat er zo veel vacatures zijn, hebben de kandidaten het voor het zeggen. Een van de grootste problemen waar veel bedrijven nu tegenaan lopen is het gebrek aan personeel. Het wordt steeds lastiger om de bestaande klanten de service en tijd te geven die ze nodig hebben en gewend zijn, maar nieuwe klanten bedienen is daardoor haast onmogelijk met de huidige mankracht. Het vinden van personeel is dus cruciaal voor het voortbestaan van sommige bedrijven.
  • ‘The great skills mismatch’. Deze term betekent in het kort dat er een groot verschil zit tussen de vaardigheden die mensen nu bezitten en de vaardigheden die in 2025 nodig gaan zijn. Het huidige onderwijs loopt op meerdere vakgebieden achter op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dit gaat er in de toekomst voor zorgen dat meerdere banen niet meer geleerd kunnen worden voordat ze uitgeoefend moeten worden, maar dat het geleerd moet worden terwijl het vak wordt uitgeoefend.

Jouw kansen voor het vinden van personeel

Door ’the great skills mismatch’ worden educatie en werkervaring minder belangrijk dan cognitief vermogen. Dit wordt ondersteund door onderzoek dat ons de verschillen laat zien tussen werkprestaties bij opleiding, werkervaring en cognitief vermogen. Hieruit blijkt namelijk dat het verband tussen opleiding en werkprestaties 0.10 is en tussen werkervaring en werkprestaties 0.16. Als we dan kijken naar cognitief vermogen en werkprestaties, scoort dat verband 0.65-0.74, maar liefst vier keer zo hoog. Het is dus belangrijk om steeds meer te gaan kijken naar de potenties van het individu dan naar zijn of haar achtergrond.

Wat is belangrijk in een vacature?

Zolang bedrijven vacatures blijven opstellen met bijvoorbeeld afgeronde HBO opleiding, minimaal 3 jaar werkervaring als digitaal marketeer en minimaal 2 jaar werkervaring met Google Ads, wordt het in deze arbeidsmarkt erg lastig om überhaupt iemand te vinden. Maar de kans dat je hierdoor bij voorbaat een perfect talent afwijst is ook erg groot. Stel dat je de vacature aanpast naar analytisch denkvermogen voor het analyseren van resultaten, leervermogen om je het vak snel eigen te maken en creatief denkvermogen om nieuwe acties te bedenken, reken maar dat de vacature dan tot meer sollicitaties leidt mét gekwalificeerde kandidaten. Redenen genoeg dus om eens even met een kritische blik te kijken naar jouw vacatures.Om de baan nog wat extra aantrekkelijk te maken zijn tegenwoordig de secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk. Lees hier alles over op de blog ‘Hoe kun je jouw personeel binden aan je bedrijf’.

Op zoek naar een passend relatiegeschenk?

Laat ons team helpen bij de zoektocht 
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.