Relatiegeschenken zijn leuk om te geven én te ontvangen! Maar wat ook handig is om te weten, is of relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent met andere woorden of je de betaalde BTW over je relatiegeschenk mag aftrekken als voorbelasting. Er gelden bepaalde regels aan het wel of niet mogen aftrekken van de BTW op je relatiegeschenken. Wij leggen deze in dit artikel graag haarfijn aan je uit!

Wanneer relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn

Laten we meteen met de deur in huis vallen, want dit is tevens de reden waarom je dit artikel leest. Relatiegeschenken zijn fiscaal aftrekbaar wanneer ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • het moet om een bepaald soort relatiegeschenk gaan;
  • je geeft het relatiegeschenk aan al reeds bestaande klanten en leveranciers (dus niet aan personeel en/of potentiële klanten);
  • het bedrag mag niet meer zijn dan €227 euro per persoon per jaar (excl. BTW).

Let op: er gelden andere wetten en regels in het buitenland.

Wat is een relatiegeschenk?

De naam zegt het natuurlijk al een beetje, het is een ‘relatiegeschenk’. Dit betekent een incidentele of periodieke gift aan jouw zakenrelatie. Het gaat hier dus om een geschenk aan een al reeds bestaande klant en dus niet aan je medewerker, potentiële klant of je lieftallige overbuurman. Dit betekent natuurlijk niet dat jij geschenken aan jouw personeel achterwege moet laten! Je medewerkers blij maken en verrassen is namelijk net zo belangrijk! Om je geschenk als aftrekpost te mogen berekenen, moet het geschenk ook in een bepaalde categorie vallen. Kijk dit dus vooral nog even goed na. 

Relatiegeschenk fiscaal aftrekbaar

Hoe zorg je ervoor dat jouw relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn?

Het is belangrijk om te bedenken of je zakenrelatie, wanneer hij/zij zelf het geschenk zou aanschaffen, de BTW (minder dan 30%) hiervan mag aftrekken omdat deze onder de zakelijke kosten vallen. Met andere woorden, wanneer dit niet het geval is betekent het dat ook jij de BTW niet mag aftrekken. Bij wat voor soort relatiegeschenk zit je dus altijd goed? De BTW mag wel worden afgetrokken wanneer het relatiegeschenk in het bedrijf van jouw zakenrelatie van pas komt en hierdoor bruikbaar is. Een timmerman blij maken met een schilderij van 300 euro hoort hier dus helaas niet bij. Snap je het al?

Drempelbedrag relatiegeschenken

Toch is er een uitzondering op de regel. Wanneer je het drempelbedrag van maximaal 227 euro (exclusief BTW) per persoon per jaar aanhoudt, mag je ongeacht het soort relatiegeschenk de BTW aftrekken. Yes!

Hulp nodig?

Naast onze premiums die wij bedrukken met logo en bedrijfsnaam, bieden wij ook totaalconcepten aan. Wij kijken samen met jou naar het onderscheidende karakter van jouw bedrijf en denken graag mee met het verzinnen van een uniek en origineel geschenk.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem, wij denken graag met je mee!
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.